Wersja Archiwalna

Szkoła Podstawowa nr 3 im. Henryka Sienkiewicza


Siedziba

Adres 35-016 Rzeszów ul. Hoffmanowej 11
Telefon / Fax
017 748 20 30 / 017 748 20 58
Strona WWW www.sp3.resman.pl
E-mail sekretariat@sp3.resman.pl
Godziny pracy świetlica - 6.30 - 16.30, sekretariat - 7.45 - 15.45, lekcje - 8.00 - 14.00, zajęcia pozalekcyjne - do 18.00

 

Dyrektor

Imię i nazwisko Kazimierz Leniart
Siedziba 35-016 Rzeszów ul. Hoffmanowej 11
Telefon 017 748 20 28
E-mail sp3_rz_dyr1@wp.pl
Kompetencje Zgodnie z ustawą o systemie oświaty oraz pełnomocnictwem Prezydenta Miasta Rzeszowa
Godziny pracy Godziny pracy: 8:00 do 15:00

 

Rok powołania

1 września 1896 r. na mocy rozporządzenia C. K. Rady Szkolnej Krajowej z dnia 15.07.1896 r. jako Publiczna Szkoła Powszechna im. św. Jadwigi

 

Statut, regulamin, struktura organizacyjna

Statut   www.sp3.rzeszow.pl/typography/statut-sp3
Misja   www.sp3.rzeszow.pl/typography/misja
Program wychowawczy   www.sp3.rzeszow.pl/typography/program-wychowawczy
Program profilaktyki   www.sp3.rzeszow.pl/typography/program-profilaktyki
Procedury postępowania 

www.sp3.rzeszow.pl/typography

/procedury-postepowania

 

 

Wymagania eudukacyjne           www.sp3.rzeszow.pl/typography/wymagania-edykacyjne
Kryteria oceniania www.sp3.rzeszow.pl/typography/kryteria-oceniania
Wykaz podręczników 2014/2015 www.sp3.rzeszow.pl/typography/podreczniki-2014-15

 

 

Zamówienia Publiczne

Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie na rok 2015


Rzeszów: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie na rok 2015
Numer ogłoszenia: 406316 - 2014; data zamieszczenia: 11.12.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Henryka Sienkiewicza , ul. Hoffmanowej 11, 35-016 Rzeszów, woj. podkarpackie, tel. 17 748 20 30, faks 17 748 2058.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp3.rzeszow.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie na rok 2015.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa - zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego - następujących artykułów spożywczych: Część I zamówienia - Mięso i wędliny, mięso drobiowe (świeże z bieżącej produkcji), Część II zamówienia: Mrożonki i ryby (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez zamawiającego dostawy i zużycia), Część III zamówienia: Warzywa, owoce i ziemniaki (dobrej jakości), Część IV zamówienia: Wyroby mleczarskie i nabiał (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez zamawiającego dostawy i zużycia), Część V zamówienia: Pieczywo (świeże z bieżącej produkcji maksymalnie 12 godzin od momentu wypieku, Część VI zamówienia: Wyroby garmażeryjne (świeże z bieżącej produkcji), Część VII zamówienia: Pozostałe artykuły spożywcze (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez zamawiającego dostawy i zużycia), Część VIII zamówienia: Jaja (świeże z bieżącej produkcji)..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 03.00.00.00-1, 16.11.21.00-7, 15.13.15.00-0, 15.33.11.70-9, 15.30.00.00-1, 03.21.21.00-1, 15.50.00.00-3, 15.81.10.00-6, 15.89.43.00-4, 15.80.00.00-6, 03.14.25.00-3, 03.14.25.00-3.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 8.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.

 

II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o na podstawie złożonego oświadczenia - zał. Nr 3 - oświadczenie wykonawcy
  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o na podstawie złożonego oświadczenia - zał. Nr 3 - oświadczenie wykonawcy
  • III.3.3) Potencjał techniczny

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o na podstawie złożonego oświadczenia - zał. Nr 3 - oświadczenie wykonawcy
  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o na podstawie złożonego oświadczenia - zał. Nr 3 - oświadczenie wykonawcy
  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o na podstawie złożonego oświadczenia - zał. Nr 3 - oświadczenie wykonawcy

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. Wypełniony w odpowiednich miejscach, w których Wykonawca ubiega się o Zamówienie, formularz ofertowy, stanowiący załącznik nr 2 do SIWZ wraz ze szczegółowymi formularzami cenowymi, stanowiącymi załączniki nr 1.1 do 1.8 dla wybranej części Zamówienia. 2. Dokument lub dokumenty określające zasady reprezentacji oraz osoby uprawnione do reprezentacji wykonawcy, a jeżeli wykonawcę reprezentuje pełnomocnik - także pełnomocnictwo, określające zakres umocowania, podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania wykonawcy. 3. W przypadku podmiotów występujących wspólnie Zamawiający żąda dokumentu ustanawiającego pełnomocnika do reprezentowania ich w niniejszym postępowaniu (art. 23 ust. 2). 4. Zobowiązanie do ponoszenia solidarnej odpowiedzialności za wykonanie umowy podpisane przez wszystkie podmioty występujące wspólnie. 5. Dokumenty, o których mowa w rozdziale VI, VII oraz VIII SIWZ mogą być przedstawione w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub osobę uprawnioną do potwierdzania dokumentów firmy (upoważnienie winno być zawarte w ofercie). Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu, gdy złożona przez wykonawcę kserokopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. 6. Wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej składają ww. dokumenty lub oświadczenia, jeżeli w ich kraju nie wydaje się ww. dokumentów, w oryginale oraz przetłumaczone na język polski. Wiążącym dokumentem, w razie wątpliwości, jest zawsze dokument w języku polskim.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Stosownie do przepisu art. 144 ustawy Pzp Zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień zawartej umowy, w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy w zakresie: a) zmiany: nazwy, adresu / siedziby Zamawiającego / Wykonawcy oraz innych danych ujawnionych w rejestrach publicznych b) zmiany osób występujących po stronie Zamawiającego / Wykonawcy c) zmiany ceny w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku od towarów i usług VAT. Cena ulegnie zmianie w ten sposób, że do ceny netto zostanie doliczony podatek VAT w wysokości wynikającej ze zmiany przepisów. d) zmiana osób do kontaktów pomiędzy stronami. e) zmiany obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu umowy, f) zmiany, która jest korzystna dla Zamawiającego lub zmiany, której nie można było przewidzieć na etapie przygotowywania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, g) innych nieistotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy. h) zmiany ceny o wskaźnik inflacji - Wykonawca może wystąpić z wnioskiem o zmianę ceny netto poszczególnych artykułów spożywczych na wyższą wyłącznie w przypadku znacznego wzrostu (co najmniej 5%) cen na rynku i nie więcej niż o wskaźnik wzrostu cen danego artykułu ogłaszany w (Biuletynie Statystycznym województwa podkarpackiego) wydawanym przez GUS w Rzeszowie, nie wcześniej niż od dnia 1 maja 2015 r. oraz nie częściej niż dwa razy w okresie obowiązywania umowy. Jeżeli (Biuletyn Statystyczny województwa podkarpackiego) nie będzie publikował wskaźnika wzrostu cen któregoś z artykułów, podwyżka będzie dokonana w oparciu o wskaźnik wzrostu średnich cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany w tymże Biuletynie. 1. Zmiany powinny zostać zgłoszone w formie wniosku (pisemnie, faksem) z uzasadnieniem faktycznym i prawnym ich wprowadzenia. 2. Zmiany, o których mowa w ust. 3 i 4 zostaną wprowadzone drogą uzgodnionego przez strony aneksu do umowy, sporządzonego w formie pisemnej pod rygorem nieważności. 3. Zmiana ceny na wyższą może nastąpić w terminie nie krótszym niż 14 dni od daty złożenia wniosku o jej podwyższenie. W przypadku obniżek cen danego asortymentu na rynku, ceny dostaw zostaną obniżone wg tych samych zasad.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sp3.rzeszow.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: w formie papierowej w cenie 20 zł: Szkoła Podstawowa Nr 3 w Rzeszowie, 35-016 Rzeszów, ul. Hoffmanowej 11, sekretariat - pok.18, bądź bezpłatnie ze strony internetowej..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 23.12.2014 godzina 09:00, miejsce: : Szkoła Podstawowa Nr 3 w Rzeszowie, 35-016 Rzeszów, ul. Hoffmanowej 11, sekretariat - pok.18..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania

 

Szkoła Podstawowa nr 3

35-016 Rzeszów ul. Hoffmanowej 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA

DLA PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO

 

NA

 

 

sukcesywną dostawę artykułów żywnościowych do

stołówki Szkoły Podstawowej nr 3 w Rzeszowie na rok 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr referencyjny nadany w sprawie przez Zamawiającego: SP-3.271.7.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rzeszów, grudzień 2014 r.

 

 

 

Obligatoryjne postanowienia specyfikacji istotnych warunków zamówienia

 

§ 1. NAZWA ORAZ ADRES ZAMAWIAJĄCEGO:

 

Zamawiający: Szkoła Podstawowa Nr 3, 35-016 Rzeszów,

ul. Hoffmanowej 11

Regon 000233425

NIP 813-218-42-48

Telefon: 17 748 20 30, Fax: 17 748 20 58

Adres strony internetowej: http://www.sp3.rzeszow.pl ,

adres email: sekretariat@sp3.resman.pl

 

§ 2. TRYB UDZIELENIA ZAMOWIENIA:

 

1. Niniejsze postępowanie jest prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego  poniżej tzw. „kwot unijnych” zgodnie z art. 10 ust.1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień  publicznych (Dz. U. 2013 poz. 907)  zwanej dalej w skrócie uPzp,

2. Postępowanie prowadzi komisja przetargowa powołana przez Kierownika  Zamawiającego zgodnie z art. 19 ust 2 uPzp.

3. Ogłoszenie o zamówieniu zostało zamieszczone w BZP na stronie portalu  internetowego Urzędu Zamówień Publicznych w dniu 11.12.2014 r., Numer ogłoszenia: 406316 - 2014 oraz:

- od dnia 11.12.2014 r. na stronie internetowej Zamawiającego, adres www.sp3.rzeszow.pl

- od dnia 11.12.2014 r. na tablicy ogłoszeń w siedzibie Zamawiającego.

 

 

§ 3. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA:

 

  1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Szkoły Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie na 2015 rok z podziałem na 8 części –zgodnie z zapotrzebowaniem zamawiającego:

 

Część I zamówienia:

 

Mięso i wędliny (świeże z bieżącej produkcji)

 

 Kod CPV 15110000-2 Mięso

 Kod CPV 15130000-8 Produkty mięsne

 Kod CPV 15112100-7 Świeży drób

 Kod CPV 15131500-0 Produkty drobiowe

 

 Część II zamówienia:

 

 Produkty mrożone (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez

 zamawiającego dostawy i zużycia)

 Kod CPV 15221000-3 Ryby mrożone

 Kod CPV 15331170-9 Warzywa mrożone

 

Część III zamówienia:

 

Warzywa, owoce i ziemniaki (dobrej jakości)

 

 Kod CPV 15300000-1 Owoce, warzywa i podobne produkty

 Kod CPV 03212100-1 Ziemniaki

 

Część IV zamówienia:

 

 Mleko i przetwory mleczne

 

 Kod CPV 15500000-3 Produkty mleczarskie

 

Część V zamówienia:

 

 Pieczywo i wyroby cukiernicze (świeże z bieżącej produkcji maksymalnie 12  godzin od momentu wypieku, z wyłączeniem poz. 1 formularza cenowego)

 

 Kod CPV 15811000-6 Pieczywo

 

Część VI zamówienia:

 

 Wyroby garmażeryjne (świeże z bieżącej produkcji)

 

 Kod CPV 15894300-4 Dania gotowe

 

Część VII zamówienia:

 

 Pozostałe artykuły spożywcze (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej  przez zamawiającego dostawy i zużycia)

 

 Kod CPV 15800000-6 – różne produkty spożywcze 

 

 Część VIII zamówienia:

 

 Jaja (świeże z bieżącej produkcji)

 

 Kod CPV 03142500-3 Jaja

 

W przypadku wyboru Wykonawcy oraz podpisania umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo roboczego, bieżącego przekazywania wniosków, uwag m.in. w zakresie walorów smakowych, wizualnych, gabarytowych itp. tak z własnej inicjatywy jak i w związku z ewentualnymi uwagami (zastrzeżeniami, propozycjami) konsumentów. Powyższe ustalenia będą wiążące dla Zamawiającego i Wykonawcy.

 

2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został określony w Formularzu cenowym  SIWZ – załączniki od 1.1 do 1.8, a  warunki realizacji dostaw dla każdego z zadań określone zostały we wzorze umowy, który stanowi załącznik nr 4 do SIWZ.

 

Wskazane w Formularzu cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ) ilości należy traktować jako szacunkowe. Zamawiający zastrzega sobie prawo nie wykonania w całości  przedmiotu zamówienia w czasie obowiązywania umowy, jeżeli jego rzeczywiste potrzeby będą mniejsze od zamawianych. W przypadku, gdy ilość zakupionych  artykułów w okresie obowiązywania umowy będzie mniejsza od ilości  przedstawionej w Formularzu cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ)  Zamawiający ma  prawo odstąpić od dalszych zakupów artykułów bez jakichkolwiek konsekwencji  finansowych i odszkodowań na rzecz Wykonawcy.

 

Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ)  lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w uwagach).

W przypadku gdy wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo – cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi. Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.

 

 

3. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych dla każdej z części oddzielnie.

 

4. Przedmiotem niniejszego postępowania nie jest zawarcie umowy ramowej.

 

5. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.

 

6. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówienia uzupełniającego.

 

7. Wykonawca nie może powierzyć wykonania części zamówienia podwykonawcom.

 

8. Zamawiającemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad ilościowych lub jakościowych. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego dostarczonego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na towar pełnowartościowy, w terminie nie dłuższym niż 1 godzina od zgłoszenia reklamacji. Jeśli Wykonawca nie uzna reklamacji, pobraną próbkę wadliwego towaru Zamawiający dostarczy w ciągu 2 godz. do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, w celu wydania orzeczenia co do jakości dostarczonego towaru. W przypadku nie zakwestionowania przez SSE próbki towaru koszt badań poniesie Zamawiający. W przypadku potwierdzenia przez SSE zasadności reklamacji badanej próbki koszty badania obciążają Wykonawcę. Jeśli Wykonawca uzna reklamację, zakwestionowany towar będzie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru. Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności określonego przez producenta. Dostarczone produkty spożywcze muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym zakresie normy sanitarno – epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Dostarczane produkty spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego. W przypadku dwukrotnej uzasadnionej reklamacji złożonej przez Zamawiającego ma on możliwość rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym.

 

9. Przedmiot zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w ilościach wynikających z zapotrzebowań składanych bezpośrednio przez Zamawiającego. Dostawy następować będą na podstawie telefonicznego lub pisemnego zamówienia lub w czasie bieżącej dostawy, którego dokona pracownik upoważniony przez Zamawiającego, najpóźniej do dnia poprzedzającego dzień dostawy do godziny 14.00.

 

10. Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do Zamawiającego w każdy dzień tygodnia od poniedziałku do piątku w godzinach od 700 do 900, własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążać kosztami transportu Zamawiającego. Dokładny termin dostawy towaru do szkoły będzie określał Zamawiający. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynu żywnościowego znajdującego się w budynku szkoły. Upoważnieni pracownicy będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo – wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem cenowym. Dostarczone produkty spożywcze muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę. Dostawy mięsa i przetworów mięsnych powinny odbywać się w zamknięty opakowaniach, lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych i nieuszkodzonych. Warzywa i owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających znaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. Towar dostarczany przez Wykonawcę zawsze będzie pierwszego gatunku oraz dostarczany asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać, w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia, wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności:

- w ustawie z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz.U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) w tym HACCP;

- w ustawie z dnia 21.12.2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (DZ.U. z 2005r. Nr 187, poz. 1577 z póź. zm.);

- w ustawie z dnia 16.12.2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (DZ.U. z 2006r. Nr 17, poz. 127 z póź. zm.)

- w Rozporządzeniu (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139, 30/04/2004);

- w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. z 2007r. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.).

 

11. Wszyscy pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną na rzecz Zamawiającego żywnością, muszą posiadać aktualne, określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania w razie potrzeby wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu.

 

12. Zamawiający dopuszcza możliwość dokonania zmiany w umowie polegającej na zwiększeniu lub zmniejszeniu ilości dostarczanych produktów spożywczych ze względu na zwiększenie lub zmniejszenie liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej.

 

13. Zamawiający przewiduje w okresie ferii zimowych, przerw świątecznych oraz wakacji letnich przerwę w zamawianiu dostaw określonych w zamówieniu.

 

§ 4. ZMIANA UMOWY

 

1. Przewiduje się możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści  oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy w następujących przypadkach:

 a) zmiana danych Wykonawcy (np. zmiana adresu, nazwy) lub zmiana wynikająca z przekształcenia podmiotowego po stronie Wykonawcy,

 b) obniżenie cen producenta lub zastosowanie promocyjnej zniżki cen, Zamawiający zastrzega sobie prawo zakupu asortymentu po cenach odpowiednio obniżonych,

 c) podwyższenia jakości parametrów lub innych cech charakterystycznych dla przedmiotu dostawy, nazwy własnej produktu, pod warunkiem wprowadzenia na rynek produktu o wyższej jakości, lepszych parametrach lub innych korzystniejszych cechach charakterystycznych przy zachowaniu ceny oferowanej dla danego produktu na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy pod warunkiem uzyskania zgody przez Zamawiającego,

 d) w przypadku wstrzymania lub zakończenia produkcji towarów będących przedmiotem dostawy, możliwość dostarczenia odpowiednich towarów objętych umową, o parametrach nie gorszych niż towary objęte ofertą, przy zachowaniu ceny ofertowej towaru,

 e) w przypadku działania siły wyższej (np. klęski żywiołowe, strajki generalne lub lokalne) mogą ulec zmianie terminy sukcesywnych dostaw objętych niniejsza umową,

 f) Zamawiający zastrzega sobie prawo zamawiania większej lub mniejszej ilości w zależności od potrzeb wynikających ze zmiany liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej.

 

2.Wszelkie zmiany postanowień niniejszej umowy wymagają dla swej ważności zachowania formy pisemnej.

 

3. W przypadku zmiany stawki VAT na art. spożywcze cena brutto produktu nie ulegnie zmianie.

 

§ 5. TERMIN WYKONANIA ZAMÓWIENIA:  

 

 Rozpoczęcie:  od 02 stycznia 2015 r. ( lub od dnia podpisania  umowy)

 

Zakończenie: do 31 grudnia 2015 r. (z wyłączeniem okresu wakacyjnego, ferii oraz  innych dni wolnych wynikających z organizacji roku szkolnego).

 

§ 6. WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU, OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

 

 1. W postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy, którzy:

 

1.1. osobami fizycznymi, osobami prawnymi lub jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej, a także ww. wykonawcy występujący wspólnie – którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp oraz SIWZ. Wykonawcy występujący wspólnie ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy.

 

1.2. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.

 

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:

 

 Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i uzna  warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie w trybie art. 22  ust. 1 (zał. Nr 3 do SIWZ).

 

1.3. posiadają wiedzę i doświadczenie do wykonania zamówienia, 

 

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:

 

Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i uzna  warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie w trybie art. 22  ust. 1 (zał. Nr 3 do SIWZ).

 

1.4. dysponują odpowiednim potencjałem technicznym

 

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:

 

 Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i uzna  warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie w trybie art. 22  ust. 1 (zał. Nr 3 do SIWZ).

 

1.5. dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,

 

 Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:

 

Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i uzna  warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie w trybie art. 22  ust. 1 (zał. Nr 3 do SIWZ).

 

 1.6. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia

 

 Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:

 

 1.7. Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i uzna  warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie w trybie art. 22  ust. 1 (zał. Nr 3 do SIWZ).

W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia,  każdy z warunków określonych w pkt. 1.1 – 1.5 winien spełniać co najmniej jeden  z tych wykonawców albo wszyscy ci wykonawcy wspólnie. Wykonawcy powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału  w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w  realizacji części zamówienia, jest zobowiązany udowodnić Zamawiającemu, iż  będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w

 szczególności przedstawiając pisemne zobowiązanie innych podmiotów do  oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy  wykonywaniu zamówienia.

1.8. W postępowaniu mogą wziąć udział Wykonawcy, którzy spełniają  warunek udziału w postępowaniu dotyczący braku podstaw do wykluczenia  z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w okolicznościach,  o których mowa w art. 24 ust. 1 uPzp.

 W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia  warunek określony w pkt. 2 powinien spełniać każdy z Wykonawców samodzielnie.

 

§ 7. INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH I DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:

 

1. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, określonych w art. 24 ust. 1 uPzp - załącznik nr 3.

2. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zamiast dokumentu, o którym mowa wyżej, składa on dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzający, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. Dokumenty, o których mowa powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli w kraju zamieszkania osoby lub w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania.

3. Dokumenty muszą potwierdzać brak podstaw do wykluczenia nie później niż na dzień składania ofert.

 

 Inne dokumenty, które winien złożyć Wykonawca:

 

1. Wypełniony w odpowiednich miejscach, w których Wykonawca ubiega się o Zamówienie, formularz ofertowy, stanowiący załącznik nr 2 do SIWZ wraz ze szczegółowymi formularzami cenowymi, stanowiącymi załączniki nr 1.1 do 1.8 dla wybranej części Zamówienia.

2. Dokument lub dokumenty określające zasady reprezentacji oraz osoby uprawnione do reprezentacji wykonawcy, a jeżeli wykonawcę reprezentuje pełnomocnik – także pełnomocnictwo, określające zakres umocowania, podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania wykonawcy.

3. W przypadku podmiotów występujących wspólnie Zamawiający żąda dokumentu ustanawiającego pełnomocnika do reprezentowania ich w niniejszym postępowaniu (art. 23 ust. 2).

4. Zobowiązanie do ponoszenia solidarnej odpowiedzialności za wykonanie umowy podpisane przez wszystkie podmioty występujące wspólnie.

5. Dokumenty, o których mowa w rozdziale VI, VII oraz VIII SIWZ mogą być przedstawione w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub osobę uprawnioną do potwierdzania dokumentów firmy (upoważnienie winno być zawarte w ofercie). Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu, gdy złożona przez wykonawcę kserokopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości.

6. Wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej składają ww. dokumenty lub oświadczenia, jeżeli w ich kraju nie wydaje się ww. dokumentów, w oryginale oraz przetłumaczone na język polski. Wiążącym dokumentem, w razie wątpliwości, jest zawsze dokument w języku polskim.

 

 

§ 8. INFORMACJE O SPOSOBIE POROZUMIEWANIA SIĘ ZAMAWIAJĄCEGO  Z WYKONAWCAMI ORAZ PRZEKAZYWANIA OŚWIADCZEŃ LUB  DOKUMENTÓW, A TAKŻE WSKAZANIE OSÓB UPRAWNIONYCH DO  POROZUMIEWANIA SIĘ Z WYKONAWCAMI :

 

1. W niniejszym postępowaniu o udzielenie zamówienia, oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje Zamawiający i Wykonawcy przekazują emailem wraz z potwierdzeniem odbioru przez drugą stronę. W przypadku nie otrzymania potwierdzenia, wiadomość uznaje się za niedostarczoną z winy Wykonawcy.

 

2. Wykonawca może zwrócić się do Zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert – pod warunkiem, że wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął do Zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.

Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął po upływie terminu składania wniosku, o którym mowa wyżej lub dotyczy udzielonych wyjaśnień, Zamawiający może udzielić wyjaśnień albo pozostawić wniosek bez rozpoznania.

 

Osoba upoważniona do kontaktowania się w Wykonawcami:

 

a)      Elżbieta Prokop – kierownik gospodarczy w Szkole Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie, tel. 17 748 20 44,

b)     Anna Wójcik – intendentka w Szkole Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie, tel. 17 748 20 36,

w godz. 800 do 1500 w dni robocze.

 

§ 9. WADIUM

 

1. Zamawiający nie przewiduje wniesienia wadium.

 

§ 10. TERMIN ZWIĄZANIA OFERTĄ

 

1. Wykonawca jest związany ofertą w ciągu 30 dni.

2. Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert.

3. Przedłużenie terminu związania ofertą może nastąpić na warunkach określonych Ustawą.

 

 

§ 11. OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERTY 

 

 1. Wykonawcy zobowiązani są przedstawić ofertę zgodnie z wymaganiami specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

2. Wykonawcy ponoszą wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem ofert.

3. Ofertę składa się, pod rygorem nieważności w formie pisemnej w języku polskim (wskazany jest maszynopis lub wydruk komputerowy).

4. Oferta musi być podpisana przez osobę upoważnioną do reprezentowania firmy, zgodnie z formą reprezentacji Wykonawcy określoną w rejestrze handlowym lub innym dokumencie, właściwym dla formy organizacyjnej firmy Wykonawcy lub zgodnie z upoważnieniem, które powinno być dołączone do oferty.

5. Wszystkie strony oferty powinny być ponumerowane i zszyte (spięte) w sposób zapobiegający możliwości dekompletacji zawartości oferty.

6. Każdy dokument powinien być podpisany przez osoby upoważnione do reprezentowania firmy.

7. Cena oferty musi być podana cyfrowo i słownie.

8. Wszelkie poprawki lub zmiany w tekście oferty muszą być parafowane i datowane własnoręcznie przez osobę podpisującą ofertę.

9. Wykonawca nie później niż w terminie składania ofert winien zastrzec tę część oferty, która nie podlega ujawnieniu innym uczestnikom postępowania ze względu na informacje stanowiące tajemnice przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Ta część oferty winna być oddzielona i oznaczona. Wykonawca nie może zastrzec informacji dotyczących: ceny, adresu, nazwy firmy, terminu wykonania zamówienia, okresu gwarancji i warunków płatności zawartych w ofercie.

10. Ofertę należy złożyć w zamkniętej kopercie, zapieczętowanej w sposób gwarantujący zachowanie w poufności jej treści.

11. Wykonawca może, przed upływem terminu do składania ofert, zmienić lub wycofać ofertę pod warunkiem, że Zamawiający otrzyma pisemne zawiadomienie o zmianie lub wycofaniu przed terminem składania ofert określonym na dzień 23 grudnia 2014 r. godz. 900. Potwierdzenie o zmianie lub wycofaniu oferty winno być przygotowane, jak wyżej opieczętowane i oznaczone, a koperta będzie dodatkowo oznaczona określeniem ,,Zmiana” lub ,,Wycofanie”. Zamawiający ma możliwość zwrotu oferty, która została złożona po terminie.

 

§ 12. MIEJSCE ORAZ TERMIN SKŁADANIA I OTWARCIA OFERT

 

1. Ofertę należy złożyć na adres: Szkoła Podstawowa Nr 3, 35-016 Rzeszów, ul. Hoffmanowej 11, pok. 18 (sekretariat),  w terminie do 23.12. 2014r. do godziny 9:00.

2. Wykonawca na swój wniosek otrzyma pisemne potwierdzenie złożenia oferty z odnotowanym terminem jej złożenia (dzień, godzina) oraz numerem, jakim oznakowana została oferta. Wykonawca powinien umieścić ofertę w zamkniętej kopercie, zaadresowanej według poniższego wzoru:

„Oferta w przetargu nieograniczonym na  sukcesywną dostawę artykułów spożywczych do  stołówki Szkoły Podstawowej Nr 3 w Rzeszowie ( wpisać  grupę lub grupy towarów, na które została złożona oferta częściowa). ”  znak sprawy SP-3.271.7.2014 - nie otwierać przed dniem 23.12.2014 r.  godz.930

3. Ofertę składaną za pośrednictwem np. Poczty Polskiej, przesyłki kurierskiej należy przygotować w sposób określony j. w. i przesłać w kopercie zaadresowanej w sposób określony j.w.:

4. Otwarcie ofert nastąpi w Szkole Podstawowej Nr 3,  35-016 Rzeszów, ul. Hoffmanowej 11, pok. 18 w dniu 23.12.2014 r. o godzinie 930.

5. Z zawartością ofert nie można zapoznać się przed upływem terminu otwarcia ofert.

6. Otwarcie ofert jest jawne.

7. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający poda kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

8. Podczas otwarcia ofert podaje się nazwy (firmy) oraz adresy Wykonawców, w części, w  jakiej ubiegają się o zamówienie, a także informacje dotyczące ceny.

9. Informacje, o których mowa w ust. 7 i 8, przekazuje się niezwłocznie Wykonawcom, którzy nie byli obecni przy otwarciu ofert, na ich wniosek.

 

§ 13. OPIS SPOSOBU OBLICZENIA CENY

 

 1. Wykonawca określi cenę całkowitą oferty brutto dla przedmiotu zamówienia,  podając ją w zapisie liczbowym i słownym.

2. Cena oferty uwzględnia wszystkie zobowiązania, musi być podana w PLN cyfrowo  i słownie, z wyodrębnieniem podatku VAT.

3. Podana w ofercie cena powinna zawierać wszelkie koszty, jakie poniesie  Wykonawca z tytułu umowy, jaka zostanie zawarta po wyborze oferty.

4. Walutą ceny ofertowej jest złoty polski.

5. Cena musi być wyrażona w złotych polskich, do dwóch miejsc po przecinku.

6. Wykonawca oblicza cenę brutto wg stawki VAT obowiązującej w dniu składania  oferty.

7. Zamawiający nie będzie udzielał zaliczek na realizację zamówienia.

8. Zastosowanie przez Wykonawcę stawki podatku VAT niezgodnej z obowiązującymi  przepisami spowoduje odrzucenie oferty.

9. Błąd w obliczeniu ceny, którego nie można poprawić na podstawie art. 87 ustawy  spowoduje odrzucenie oferty.

 

§ 14. OPIS KRYTERIÓW, KTÓRYMI ZAMAWIAJĄCY BĘDZIE SIĘ KIEROWAŁ PRZY WYBORZE OFERTY, WRAZ Z PODANIEM ZNACZENIA TYCH KRYTERIÓW I SPOSOBU OCENY OFERT.

 

 

1. Komisja przetargowa dokona oceny ofert wybierając ofertę najkorzystniejszą w oparciu o następujące kryteria:

 

- dla części zamówienia Nr I, II, III, V, VI, VIII

 

Kryterium:

  • cena 100%

 

Oferta z najniższą ceną otrzymuje 100% punktów, każda następna będzie przeliczana proporcjonalnie w stosunku do  oferty z najniższą ceną wg wzoru:

 

 

                      najniższa cena

 C = -------------------------------------x 100  

               cena oferty ocenianej

 

 

 - dla części zamówienia Nr IV, VII

 

Kryteria:

  • cena 50 %
  • jakość 50 %

                       

 

                      najniższa cena

 C = -------------------------------------x 100 

               cena oferty ocenianej

 

 

liczba punktów za „jakość”  ocenianej oferty

 J = -----------------------------------------------------------------------------------------------------x 100 

            najwyższa   liczba punktów za „jakość” z pośród wszystkich  ocenianych ofert

 

  1. Obliczenia będą prowadzone do dwóch miejsc po przecinku. Zamówienie zostanie  udzielone Wykonawcy, który uzyska najwyższą liczbę punktów w wyniku oceny  ofert na podstawie kryteriów oceny określonych w ust. 1 niniejszego rozdziału. Zamawiający wybierze ofertę najkorzystniejszą spośród ofert Wykonawców  niewykluczonych oraz nie odrzuconych.
  2. Oceny jakości dokona „Zespół Degustacyjny” powołany na wniosek Komisji Przetargowej przez Kierownika Zamawiającego spośród osób korzystających ze stołówki.
  3. Dla potrzeb niniejszego postępowania przyjęto, iż jakość artykułów żywnościowych to zespół cech organoleptycznych obejmujących „podkryteria „ – smak, zapach, konsystencję i wygląd, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka (jeśli chodzi o część VI zamówienia po podgrzaniu, ugotowaniu w siedzibie Zamawiającego oferowanych potraw).

Ocena „podkryteriów” jakości dokonana zostanie w skali od 0 – 50 pkt (odrębne dla części V i VI zamówienia), przy czym wartość punktowa „podkryteriów” może wynosić:

    1. – smak – 0-25 pkt
    2. – zapach – 0-10 pkt
    3. Konsystencja – 0-10 pkt
    4. Wygląda – 0-5 pkt

 

Wyliczenie punktów zostanie dokonane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku,  zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglenia.

  1. Po przeprowadzeniu formalnej oceny złożonych w postępowaniu ofert, Zamawiający wezwie Wykonawców, których oferty nie będą podlegać odrzuceniu, celem przywiezienia w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego, produktów będących przedmiotem zamówienia. Ocenie będą podlegać wszystkie produkty garmażeryjne określone w części VI zamówienia oraz pieczywo (z wyłączeniem bułki tartej) określone w części V zamówienia.
  2. Do oceny jakości należy przedłożyć próbki, tj.:

 

  • Dla części VI zamówienia (wyroby garmażeryjne); 150 – 200 g ocenianego artykułu żywnościowego. Wykonawca ma prawo dostarczyć Zamawiającemu – wraz z przedstawianymi do degustacji (oceny „jakości”) produktami – fakturę VAT za wszystkie dostarczone produkty (próbki) proporcjonalnie do wagi i cen zawartych w ofercie.
  • Dla części V zamówienia (pieczywo); po 1 sztuce produktów określonych w Formularzu cenowym (z wyłączeniem bułki tartej). Wykonawca ma prawo dostarczyć Zamawiającemu – wraz z przedstawianymi do degustacji (oceny „jakości”) produktami – fakturę VAT za wszystkie dostarczone produkty (próbki) proporcjonalnie do cen zawartych w ofercie.

 

  1. Niedostarczenie przez Wykonawcę w  wyznaczonym terminie wszystkich wskazanych produktów równoznaczne będzie z odrzuceniem oferty zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2 uPzp
  2. Punkty przyznane przez poszczególnych członków Komisji Przetargowej podlegają sumowaniu.
  3. Jeżeli nie będzie można dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia – w terminie określonym przez Zamawiającego -  ofert dodatkowych . Wykonawcy, składając oferty dodatkowe, nie mogę zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych ofertach.
  4. Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania obowiązku podatkowego Zamawiającego, zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług w zakresie dotyczącym wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, Zamawiający w celu oceny takiej oferty doliczy do przedstawionej w niej ceny podatek od towarów i usług, który miałby obowiązek wpłacić zgodnie z obowiązującymi przepisami.

 

 

 

 

§ 15. WYBÓR NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY:

 

1. Zamawiający wezwie Wykonawców do uzupełnienia i wyjaśnienia dokumentów podmiotowych i przedmiotowych oraz pełnomocnictw zgodnie z art. 26 ustawy Prawo zamówień publicznych.

2. Zamawiający poprawi w tekście oferty oczywiste omyłki pisarskie, rachunkowe i inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacja zgodnie z art. 87 ust. 2 ustawy prawo zamówień publicznych.

3. Zamawiający odrzuci ofertę, jeżeli:

3.1. Jest niezgodna z ustawą;

3.2. Jej treść nie odpowiada treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia z zastrzeżeniem art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

3.3. Jej złożenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

3.4. Zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.

3.5. Została złożona przez Wykonawcę wykluczonego z postępowania o udzielenie zamówienia.

3.6. Zawiera błędy w obliczaniu ceny.

3.7. Wykonawca, w terminie przewidzianym w zawiadomieniu nie zgodził się na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

3.8. Wykonawca, w terminie przewidzianym w zawiadomieniu nie uzupełnił brakujących dokumentów.

3.9. Jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów.

 

§ 16. INFORMACJE O FORMALNOŚCIACH, JAKIE POWINNY ZOSTAC DOPEŁNIONE PO WYBORZE OFERTY W CELU ZAWARCIA UMOWY W SPRAWIE ZAMÓWIENIE PUBLICZNEGO

 

1. Wykonawca przed zawarciem umowy winien dopełnić następujących formalności i podać w formie pisemnej:

 

1.1 szczegółowe dane, jakie mogą być zawarte w umowie tj. wskazać osoby umocowane do zawarcia umowy,

1.2 wskazać nr rachunku bankowego, na który mają być opłacane faktury za dostawę towarów,

1.3 wyznaczyć osoby uprawnione do utrzymywania bieżących kontaktów w trakcie realizacji umowy i podać nr telefonu,

1.4 w przypadku Wykonawców składających ofertę wspólną przedstawić umowę regulującą współpracę tych Wykonawców.

 

2. Zamawiający zawiera umowę w sprawie zamówienia publicznego, z zastrzeżeniem art. 183, w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty, jeżeli zawiadomienie to zostało przesłane w sposób określony w art. 27 ust. 2, albo 10 dni – jeżeli zostało przesłane w inny sposób – w przypadku zamówień, których wartość jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.

 

3. Zamawiający może zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego przed upływem terminów, o których mowa w pkt 2, jeżeli w postępowaniu o udzielenie zamówienia:

3.1 w przypadku trybu przetargu nieograniczonego złożono tylko jedną ofertę,

 

3.2 w postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 nie odrzucono żadnej oferty oraz nie wykluczono żadnego wykonawcy.

 

4. Jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, Zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1 uPzp.

 

§ 17. WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZABEZPIECZENIA NALEŻYTEGO WYKONANIU  UMOWY

 

 Zamawiający nie przewiduje wniesienia zabezpieczenia  należytego wykonania umowy.

 

 § 18. POUCZENIE O ŚRODKACH OCHRONY PRAWNEJ PRZYSŁUGUJĄCYCH  WYKONAWCY W TOKU POSTĘPOWANIA O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

 

1. Wykonawcom, którzy mają lub mieli interes w uzyskaniu zamówienia oraz ponieśli  lub mogą ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów  ustawy, przysługują środki ochrony prawnej przewidziane w dziale VI ustawy:  odwołanie i skarga.

2. Odwołanie przysługuje wyłącznie wobec czynności:

 1) opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków udziału w  postępowaniu;

 2) wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia;

 3) odrzucenia oferty odwołującego.

3. Odwołanie wnosi się do Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej w formie pisemnej  albo elektronicznej opatrzonej bezpiecznym podpisem elektronicznym  weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu w terminie  określonym w art. 182 ustawy.

4. Odwołujący przesyła kopie odwołania zamawiającemu przed upływem terminu do  wniesienia odwołania w taki sposób, aby mógł on zapoznać się z jego treścią  przed upływem tego terminu.

5. Na orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej stronom oraz uczestnikom  postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu.

 

§ 19. POSTANOWIENIA KOŃCOWE:

 

1. W sprawach nie uregulowanych w niniejszej specyfikacji dla wykonawców mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych.

2. Do umów w sprawach zamówień publicznych stosuje się przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny, jeżeli przepisy ustawy Pzp nie stanowią inaczej.

 

§ 19. Załączniki do SIWZ

 

Dokumenty wchodzące w skład SIWZ:

  • SIWZ;
  • Formularz cenowy – załącznik nr od 1.1 do 1.8
  • Formularz ofertowy – załącznik nr 2
  • Oświadczenie wykonawcy – załącznik nr 3
  • Wzór umowy – załącznik nr 4

 

 

 

 Bilans roczny

Bilans roczny za 2014 r. - załączone pliki do pobrania

 

Zadania

Zadania - zgodne ze statutem, ustawą o systemie oświaty, zarządzeniami organu prowadzącego.
Tryb działania
I. Prowadzenie obowiązku szkolnego (przyjmowanie uczniów do szkoły, przekazywanie do innej placówki, promowanie do klasy wyższej, ukończenie szkoły).
Zapisy i przekazywanie do innej placówki prowadzi sekretarz szkoły. Promowanie i ukończenie szkoły odbywa się na podstawie decyzji Rady Pedagogicznej.
Warunki przyjęcia do szkoły:
a) do klasy 1 - na podstawie dowodu osobistego jednego z rodziców (opiekunów).
b) Do klasy wyższej - na podstawie świadectwa ukończenia ostatniej klasy.
c) Przeniesienie w trakcie roku szkolnego z innej szkoły - po uzgodnieniu z dyrektorem szkoły. Dzieci spoza rejonu szkoły zapisywane są w każdej sytuacji po wyrażeniu zgody przez dyrektora szkoły.
II. Wydawanie duplikatów świadectw, odpisów arkuszy ocen, zaświadczeń - w godzinach pracy sekretariatu na bieżąco (materiały archiwalne - do 14 dni).
III. Opiniowanie spraw - Związki Zawodowe, Rada Pedagogiczna, Komisja Socjalna, Rada Rodziców, Samorząd Uczniowski.

 

Finanse, majątek

Budynek szkoły, dwa boiska asfaltowe położone na działce ogrodzonej, 2 sale gimnastyczne z wyposażeniem i siłownia, 21 sal dydaktycznych, pracownia komputerowa - 13 komputerów ze stałym dostępem do internetu, biblioteka, czytelnia z ICIM (4 komputery z dostępem do Internetu), dwie kserokopiarki, faks, 2 projektory multimedialny, zestaw do odbioru TV Sat., pomoce dydaktyczne i sprzęt audio-wideo, DVD.

 

Rejestry, ewidencje, archiwa

Archiwum - akta osobowe pracowników, którzy odeszli ze szkoły, dokumenty finansowo-księgowe, dokumentacje przeprowadzonych remontów, dokumentacja zdrowotna uczniów, dokumentacja przebiegu kształcenia (arkusze ocen, dzienniki), Dzienniki Ustaw.
Ewidencja - uczniów, druków ścisłego zarachowania (KP, KW, czeki, świadectwa), pieczęci, świadectw ukończonych kursów, aktów nadania stopnia awansu zawodowego.

 

Informacje nieudostępnione

Protokoły Rad Pedagogicznych, akta osobowe, dane osobowe uczniów – ochrona danych osobowych.

 

Data opracowania

4 lipca 2003 r., 22.02.2008 r.

 

Opracowała

Elżbieta Prokop

 

Zatwierdził

Kazimierz Leniart - dyrektor szkoły

Opublikował(a): 12.12.2014 10:14, Elżbieta Prokop
Wytworzył(a): 19.08.2008 09:04, Kazimierz Leniart
Drukuj Poleć znajomym